Stap 3 - Verwarmen

Vermoedelijk heb je al veel gelezen over alle mogelijkheden van verwarmen en je gedachten er over laten gaan. Wij zullen de meest voorkomende mogelijkheden even op een rijtje zetten. Onze informatie is samengesteld  op basis van artikelen van Milieu Centraal, de Consumentenbond en de vereniging Eigen Huis.

Daarnaast is het ook nog belangrijk om in de overweging mee te nemen waarom je straks anders wil gaan verwarmen. Bijvoorbeeld omdat de Overheid dit stimuleert, de gasprijs sterk gaat stijgen of dat je de Co uitstoot wilt beperken of terugbrengen naar nihil.

De hieronder verzamelde informatie is slechts bedoeld als een oriëntatie op het gebied van de keuze voor verwarmen. Wij gaan steeds uit van kwalitatief hoogstaande produkten (de A-merken).

  • Centrale verwarming 
  • Hybride warmtepomp
  • All-electric warmtepomp
  • Pelletkachel
  • Infrarood panelen / electrische radiatoren

Centrale verwarming

Is je huidige cv-ketel aan vervanging toe, dan kun je overwegen om weer een nieuwe te laten plaatsen. De investering is relatief laag, zo tussen de € 1.500 en 2.500 inclusief montage. Dit is doorgaans binnen een werkdag gerealiseerd en er behoeven geen verdere aanpassingen gedaan te worden.

Je kan dan weer zo'n 15 tot 20 jaar vooruit en rustig afwachten wat de eventuele nieuwe ontwikkelingen gaan worden. Het nadeel is alleen dat je nog steeds gas verbruikt en de Overheid de prijs hiervoor ieder jaar verder zal gaan verhogen. Dit om iedereen te stimuleren om voor een andere oplossing kiezen. Er zijn al geruchten dat het de komende jaren mogelijk verboden  gaat worden om nog een cv-ketel te kunnen aanschaffen.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is feitelijk een tussen oplossing voor de komende jaren. Overweeg je om de cv-ketel te vervangen dan kun je ook kiezen voor een hybride warmtepomp. Dit is een redelijke keuze voor woningen die nog een matige (gemiddelde) isolatie hebben.

Een hybride warmtepomp combineert een cv-ketel met een warmtepomp. De cv-ketel sspringt alleen bij als het heel koud is of bij een vraag naar warm water. Je bent nog steeds aangesloten op het gas, maar het verbruik wordt wel minder.

Een hybride warmtepomp (exclusief cv-ketel) zal zo rond de € 4.000 inclusief montage kunnen kosten. Op dit moment is er ook nog een subsidie van de Overheid hiervoor van ongeveer € 1.500 afhankelijk van het type, de verwachting is dat deze subsidie wel gaat verdwijnen omdat er nog steeds gas verbruikt wordt.

De gemiddelde jaarlijkse besparing zal zo'n € 250,- zijn, de terugverdien termijn is dan ongeveer (aanschaf - subsidie) 10 jaar, exclusief de jaarlijkse kosten van regulier onderhoud. Een compleet onderhoudsabonnement (onderhoud-storingen-materiaal en arbeid) zal beginnen bij € 25,- per maand, dus per jaar € 300.

All-electric warmtepomp

Een all-electric warmtepomp werkt volledig op stroom, dus kun je met deze mogelijkheid van het gas af. Er zijn 3 varianten, lucht - grond of water warmtepompen. De meest voorkomende is de lucht warmtepomp, de andere 2 varianten zijn niet alleen duurder maar vergen ook grondboringen en die ruimte heeft niet iedereen in de tuin.

Bij een lucht warmtepomp is het noodzakelijk dat er een goede isolatie in de woning is aangebracht. Daarnaast werkt deze warmtepomp het beste met vloerverwarming en /of  lage temperatuur radiatoren. Dit heeft te maken met de lagere aanvoerttemperatuur van gemiddeld 45 tot 55 graden, afhankelijk van het type. Bestaande radiatoren functioneren alleen naar behoren als de aanvoertemperatuur tussen de 60 en 80 graden is. 

Dus naast een investering in goede isolatie (stap 1) zal een extra investering nodig zijn voor LTV-radiatoren en dat kost gemiddeld al snel zo'n € 2.500 extra. Een goede all-electric (lucht) warmtepomp heb je voor ongeveer € 10.000 inclusief montage, exclusief een mogelijke subsidie van gemiddeld € 2.000. Goedkoper kan, maar zoals vaak zal dit een invloed hebben op de prestaties en de levensduur. Dus wil je voor een all-electric warmtepomp gaan, verdiep je vooraf goed in de materie en vraag meerdere offertes aan. 

Een nog steeds veel gehoorde klacht is het geluid van de buitenunit van alle warmtepompen. Dit is de afgelopen tijd wel verbeterd maar je hoort hem nog steeds. Gemiddeld is dat zo'n 60 dB, maar er zijn speciale ombouwkasten die het geluid verder reduceren. Ook de afmeting van een all-electric warmtepomp is flink, dit komt o.a. door de bijbehorende warm water boiler, denk hierbij aan een grote vrijstaande koelkast.

De Overheid wil ook dat je (sinds 2020) alle kamers in je huis apart kan regelen met een thermostaat, dus dienen de radiatoren nog voorzien te worden van thermostaatkranen. Dit type warmtepomp vraag, zeker in de winter, veel stroom en daardaar zal ook de meterkast aangepast dienen te worden van de standaard 1-fase aansluiting naar een 3-fase (3 * 25A) aansluiting.

Nu zijn wij wel benieuwd geworden naar de mogelijke besparing, de investering liegt er inmiddels niet om. Met een goede all-electric (lucht) warmtepomp is het mogelijk om jaarlijks € 400 tot € 500 te besparen. Je gaat meer electra verbruiken, maar geen gas meer en dus ook geen vastrecht. De terugverdien tijd is nu wat langer, reken op 13 tot 15 jaar. 

Daarnaast heeft ook een warmtepomp jaarlijks onderhoud nodig en dit zal beginnen bij € 240 afhankelijk van het merk. De laatste vraag is over de levensduur van een all-electric warmtepomp. Hier lopen de meningen nog flink uiteen, afhankelijk welk artikel en welke site (of leverancier) je raadpleegt. Gaan wij op het gemiddelde zitten dan is 15 jaar de meest voorkomende levensduur. Dat betekent dat je financieel er niet heel veel wijzer van gaat worden. Wel verlaag je de Co2 uitstoot met zo'n 50 tot 60% ten opzichte van een normale cv-ketel. 

Pelletkachel

Een pelletkachel werkt op pelletkorrels, dus korrels van hout. Pelletkachels zijn beduidend schoner dan een open haard of houtkachel, maar er komt nog wel fijnstof vrij. De Co2 uitstoot wordt wel vrijwel teruggebracht naar nihil, hoewel de mening van deskundigen hierover nogal verschilt.

Er zijn pelletkachels die slechts 1 ruimte verwarmen en ook die geschikt zijn om het gehele huis te verwarmen, dan spreken wij van een pelletkachel-cv. Wil je ook nog warm water hebben dan wordt het een biomassaketel genoemd. Het wordt door de Overheid afgeraden om een pelletkachel te gebruiken in omgevingen waar veel huizen dicht op elkaar staan. Sinds 2020 is de subsidie voor pelletkachels dan ook afgeschaft.

De pelletkachel-cv neemt wel wat ruimte in beslag, de ketel, buffervat en ook de opslag voor de pelletkorrels. De aanleg van een pelletkachel-cv dient professioneel uitgevoerd te worden. Er worden zwaardere eisen gesteld aan o.a. het rookkanaal maar ook de aansluiting op de radiatoren en het inregelen dient goed te gebeuren, kies dus voor een erkend bedrijf.

Een goede pelletkachel-cv zal, met alle toebehoren en montage, beginnen bij ongeveer € 10.000. Daarnaast zal er jaarlijks onderhoud nodig zijn aan het rookkanaal en de installatie zelf voor een goede werking en lange levensduur. De energiekosten zullen in vergelijking met een regulier HR-cvketel ongeveer gelijk blijven, gemiddeld € 1.000 tot € 1.200 met daarnaast nog de kosten voor de bestaande cv-ketel voor de levering van warm water. Wil je volledig van het gas af kies dan voor een biomassaketel of een zonneboiler of doorstroomverwarmer voor het warme water.

Als laatste de levensduur van een pelletkachel, dit is niet zo eenvoudig omdat er nog weinig over bekend is. Wat wij gevonden hebben is een levensduur tussen de 10 en 15 jaar, afhankelijk van de kwaliteit en onderhoud.

Infrarood verwarming / electrische radiatoren

Het verwarmen van woningen in Nederland met infrarood panelen is nog steeds niet zo bekend, maar wel in opkomst. In de ons omringende landen, zoals Duitsland en Oostenrijk, wordt dit al veel langer toegepast door het ontbreken van aardgas voor verwarmen. Het is dan ook niet vreemd dat de meeste expertise hier vandaan komt. 

In Nederland wordt nog steeds geen onafhankelijk onderzoek gedaan naar infrarood verwarming, daardoor wordt er o.a. door Milieu Centraal gewerkt met aannames en informatie die enorm gedateerd is. Recentelijk is er een grootschalig onderzoek gepubliceerd geinnitieerd door de Duitse Overheid. Het doel van het onderzoek was om te onderzoeken of infrarood verwarming een goed alternatief is voor (nieuwbouw) woningen in Duitsland. In het langdurige onderzoek zijn naast infrarood panelen ook de warmtepomp en electrische vloerverwarming opgenomen. De samenvatting van dit onderzoek is na te lezen op onze pagina Nieuws.

Alle achtergrond over de toepassingen van infrarood verwarming in woningen, chalets, kantoren en bedrijven kunt u nalezen op onze site zelf. Infrarood verwarming is inderdaad geschikt als bijverwarming voor plekken in de woning die weinig gebruikt worden of extra warmte nodig hebben zoals in een zithoek. Maar infrarood verwarming is bij uitstek ook geschikt om een volledige woning te verwarmen en uiteindelijk van het gas af te gaan. Wil je overgaan tot verwarmen op basis van infrarood panelen dan wordt er een capaciteitsberekening gemaakt van de hele woning. Daarnaast wordt gevraagd naar de individuele warmtebehoefte, gezinssamenstelling en wordt nog gekeken naar een thermostatische besturing om iedere ruimte in de woning optimaal te kunnen inregelen.

Het grote voordeel van infrarood panelen is dat de montage enorm eenvoudig is, alleen een stroompunt in de buurt van het paneel is voldoende. Wel dient van te voren gekeken te worden naar de groepenverdeling binnen de woning, soms is er een aanpassing in de meterkast nodig.

In een gemiddelde tussenwoning zal de investering in een volledige verwarming middels infrarood panelen tussen de € 6.000 en € 8.000 liggen inclusief de besturing. Dit voor kwalitatief hoogstaande infrarood panelen, dus de A-merken. Een ander voordeel van infrarood verwarming is dat deze al goed toepasbaar is in gemiddeld geisoleerde woningen. Er is gedurende de gehele levensduur geen onderhoud nodig. Infrarood panelen van goede kwaliteit zullen gemiddeld een levensduur hebben van zo'n 25 jaar. Mocht er onverhoopt een infrarood paneel niet meer optimaal werken (buiten de garantieperiode) dan kan volstaan worden met de vervanging van een enkel paneel.

De jaarlijkse energiekosten zijn uiteraard sterk afhankelijk van de persoonlijke warmtebehoefte. Voor de bovengenoemde tussenwoning zal dit zo rond de € 1.000 aan electra gaan kosten. Dit is meer dan bijvoorbeeld een warmtepomp, maar door de lagere aanschafkosten en het ontbreken van jaarlijks onderhoud verdient dit zich zeer eenvoudig terug. Combineer je de infrarood panelen met een oplossing voor het warme water dan kan je volledig van het gas af. Kies je ook nog eens voor groene stroom (zonnepanelen of een groene stroom project) dan is het verwarmen van de woning geheel vrij van Co2.

Als alternatief voor de infrarood panelen, of in combinatie, zijn er nog de electrische radiatoren. Deze worden regelmatig toegepast in badkamers, vooral bij nieuwbouw projecten. Natuurlijk Verwarmen heeft niet gekozen voor simpele electrische radiatoren maar voor de "speksteen kachel" onder de radiatoren. Uit Zuid-Duitsland komen de electrische radiatoren van Thermotec met binnenin een kleitablet. Meer weten over deze manier van verwarmen, ga naar de pagina van Thermotec.


Samenvatting van de verschillende verwarmingsmogelijkheden

Wij zullen de resultaten van de besproken verwarmingssystemen even financieel op een rij zetten voor een duidelijke vergelijking. Onze opmerking hierbij is dat er geen gemiddelde woning bestaat, net zoals geen gemiddelde bewoning of gemiddelde warmtebehoefte. Iedere situatie is weer anders en deze samenvatting is dus indicatief. De kosten van eventuele extra isolatie maatregelen zijn buiten beschouwing gelaten. De investeringkosten zijn gemiddeld genomen en kunnen altijd afhankelijk van de persoonlijke situatie afwijken.

TypeInvesteringOnderhoudEnergiekostenLevensduurJaarkosten
HR cv€   2.500€ 150€ 1.40015 jaar€ 1.717
Hybride€   4.000€ 300€ 1.10015 jaar€ 1.667
All electric€ 10.000€ 250€    70015 jaar€ 1.617
Pellet cv€ 10.000€ 300€ 1.20015 jaar€ 2.167
Infrarood€   8.000€     0€ 1.00025 jaar€ 1.320

De energiekosten zijn gebaseerd op het niveau van 2020, gas € 0,814 per kubieke meter en electra € 0,225 voor een kilowattuur.

Wij zien dus in bovenstaande vergelijking dat de jaarlijkse kosten voor een traditionele cv, hybride of all electric warmtepomp elkaar niet veel ontlopen. De pellet cv is beduidend duurder per jaar terwijl de infrarood verwarming er op dit moment het beste van afkomt.

Wel willen wij nog even een laatste kanttekening maken. De Overheid wil dat wij de komende jaren van het gas afgaan, dus de traditionele HR-cv ketel heeft zijn langste tijd gehad. Dit geldt dan gelijk ook voor de Hybride warmtepomp. Let daarnaast, als u als consument uiteindelijk een keuze gaat maken, op de eventuele bijkomende kosten. Laat u vooraf goed voorlichten en onderzoek dit ook zelf. 

Volgende pagina - warm water

Vorige pagina - zonnepanelen

 

 

 

 

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.

Klantenservice

T +31 (0) 6 57 88 00 72

© 2017 - 2024 natuurlijkverwarmen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel