F.A.Q.

WONING EN DE PANELEN

Kan het in iedere woning toegepast worden?

Infrarood panelen zijn een volwaardig verwarmingssysteem en geschikt voor meerdere soorten gebouwen. Het is van belang om eerst de warmtebehoefte van iedere kamer juist te berekenen. Infrarood panelen kunnen ook goed gebruikt worden als bijverwarming in combinatie met uw huidige verwarming. Dit noemen wij ook wel een hybride oplossing.

Waar moet mijn woning aan voldoen?

Het is van belang om eerst na te gaan of de schil van de woning, dus de isolatie, op een redelijk niveau gebracht is. In een slecht geisoleerde woning zal geen enkele verwarmingsbron goed en efficient presteren. Er zal dus veel energie verloren gaan. Denk bij de isolatie van de woning aan goede dubbele beglazing, muur- en dakisolatie en waar mogelijk vloerisolatie. Het verbeteren van de isolatie verdient zichzelf terug door minder energieverlies en dus beter rendement. Houdt altijd rekening met een goede ventilatie. Overmatig geisoleerde woningen en woningen met slechte ventilatie dragen bij aan een ongezond leefklimaat.

Moeten alle kamers verwarmd worden?

Op de beneden verdieping raden wij aan om altijd alle ruimtes te verwamen, onverwarmde ruimtes zorgen voor een koudebrug. Dit is niet alleen onaangenaam maar zorgt er ook voor dat de muren van wel verwarmde kamers moeilijker op temperatuur komen. Stel dat de woonkamer goed verwarmd wordt en de gang niet. De wand aan de kant van de gang blijft koud en de warmte die een infrarood paneel afgeeft aan de wand in de woonkamer wordt hierdoor negatief beinvloed. Veel mensen hebben zelden of nooit de verwarming aan op een slaapkamer, dit is een persoonlijke keuze. Kies er in ieder geval wel voor om de overloop te verwarmen en zorg dat deels de trapopgang wordt meegenomen. 

Als ik last heb van vocht en schimmel in de woning?

Infrarood panelen geven warmtestraling af die opgenomen worden door de muren. Hierdoor zullen de wanden droger worden en zal vocht en schimmel minder kans hebben. Wel zult u eerst dienen te onderzoeken waar het vochtprobleem vandaan komt voordat u overgaat tot aanschaf van de infrarood panelen. Staat er bijvoorbeeld veel water in de kruipruimte onder de woning of is de woning slecht geisoleerd, raadpleeg dan eerst een specialist in vochtbestrijding of isolatie. Bij teveel vocht in de woning zal een infrarood paneel slechter presteren omdat de wanden, bij vocht verzadiging, nauwelijks warmte opnemen.

In een normaal geisoleerde en geventileerde badkamer wordt het vochtig na het douchen, dit is geen probleem. De infrarood panelen verwarmen de wanden en deze zullen al snel droger worden. Het is wel belangrijk dat middels een thermostaat de badkamer op een goede basistemperatuur gehouden wordt. Immers als de badkamer en dus ook de wanden te koud zijn zal bij het douchen het vocht in de lucht direct afgezet worden op de wanden. Hoe warmer de badkamer en dus ook de wanden al zijn des te minder dit zal gebeuren. In combinatie met goede ventilate (en/ of afzuiging) zult u minder last hebben van overmatig vocht en voorkomt u grotendeels schimmelvorming.

Hoeveel infrarood panelen heb ik nodig per kamer?

Het aantal panelen en het vermogen is sterk afhankelijk van de persoonlijke warmtebehoefte in de ruimte. De warmtebehoefte wordt bepaald door de grootte en de staat van de ruimte. Dus de afmetingen (hoogte is ook belangrijk), de isolatie, klimatologische omstandigheden, het gebruik en de gewenste ruimtetemperatuur.

Kan ik zelf een berekening maken van het benodigde vermogen?

Ja, maar tot op een bepaalde hoogte. Alle van belang zijnde factoren moeten meegewogen worden, vergeet je een factor dan wordt het resultaat niet correct. Het is aan te bevelen om de berekening over te laten aan de leverancier van de infrarood panelen. Zij kunnen een berekening maken aan de hand van alle factoren en individuele wensen en daarmee een advies uitbrengen. Dit zal altijd verder samen doorgesproken moeten worden om tot een fijnafstemming te komen. Wilt u zelf een proefberekening maken, vraag dan ons calculatiemodel aan.

MONTAGE EN INGEBRUIK NEMEN

Kan ik de panelen zelf monteren?

Ja, de panelen zijn eenvoudig te monteren en direct aan te sluiten op de electriciteit met een stekker. Er zit altijd bij ieder paneel een montageset en een uitgebreide instructie. Alleen als er in de ruimte waar de panelen gemonteerd worden te weinig vermogen aanwezig is, zult u de hulp van een electricien dienen in te roepen. Controleer altijd vooraf de groepen in de meterkast.

Wat is de beste plek voor een paneel?

Een correcte plaatsing van een infrarood paneel is van grote invloed op het rendement. Hoe meer warmtestralen de wanden, vloer en meubels raken en des te efficienter de ruimte verwarmd wordt. Voorkom aanstraling van glasoppervlakten, deze nemen geen warmte op. De panelen hebben een gemiddelde stralingshoek van 170 graden. Hierdoor is het aan te bevelen, indien mogelijk, om de panelen aan het plafond te monteren. Is dit niet mogelijk, kies dan voor een goede plek op een muur en zorg ervoor dat de warmtestraling niet geblokkeerd kan worden.

Kan ik de temperatuur van het paneel regelen?

Nee, voor een goede werking staat het paneel aan of uit. Als je de oppervlakte temperatuur zou aanpassen dan zou het verwarmingsvermogen aanzienlijk dalen. Wilt u de temperatuur in de ruimte goed regelen, kies dan voor een oplossing met een goede slimme thermostaat.

Wat is de beste plek voor een thermostaat?

De beste plek voor de thermostaat is op een afstand van tussen de 2 en 3 meter van het paneel. Monteer de thermostaat op de wand op circa 1,80 meter hoogte. Hangt de thermostaat te ver van het paneel af dan wordt de besturing minder efficient. Daarnaast zul je dan merken dat de thermostaat voortdurend een lagere waarde gaat aangeven dan de werkelijke warmte binnen het stralingsgebied van het paneel. Dus als de werkelijke warmte in het stralingsgebied 21 graden is, zal de thermostaat al snel een waarde aangeven van maximaal 20 graden.

Is er onderhoud nodig?

Nee, de infrarood panelen bevatten geen bewegende onderdelen. U kunt een paneel eenvoudig reinigen met een vochtige doek, mits het paneel afgekoeld is. Verder zijn er geen terugkerende kosten van onderhoud tijdens de gehele levensduur.

Hoe warm wordt een infrarood paneel?

Een goede kwaliteit infrarood paneel zal gemiddeld zo'n 90 tot 100 graden worden. Dit is nodig voor een goede warmtestraling naar voren. Het paneel is dus kort aan te raken zonder enig probleem. Infrarood panelen van lagere kwaliteit kunnen vele malen warmer worden en zijn daardoor ongeschikt als wandpaneel.

De achterzijde van een paneel zal doorgaans zo'n 40 tot 45 graden kunnen worden. De achterzijde straalt echter niet uit, maar geeft dus wel enige warmte af. Bij een wandpaneel verdwijnt deze naar boven door de opstijgende lucht (convectie). Bij een plafondpaneel blijft dit vele malen langer tussen het paneel en plafond hangen. Hierdoor krijg je een stapeling van warmte en stijgt daar de luchttemperatuur. Dit is geen enkel probleem, want het plafond zelf zal minder opwarmen als de lucht.

STORINGEN EN PROBLEMEN BIJ HET GEBRUIK

Een infrarood paneel wordt niet warm?

Controleer of de stekker goed in het stopcontact zit. Controleer ook of de stroom niet uitgevallen is of een groep in de meterkast uitgeslagen is. Dit laatste kan het geval zijn als er een, tijdelijke, piekbelasting is opgetreden. Er zijn dan waarschijnlijk teveel apparaten aangesloten op dezelfde groep.

Een infrarood paneel gaat niet aan?

Als het infrarood paneel aangestuurd wordt door een slimme thermostaat met stekkerschakelaar dient dit eerst gecontroleerd te worden. Stekkerschakelaars kunnnen zichzelf tijdelijk uitschakelen bij oververhitting. Monteer daarom nooit een stekkerschakelaar direct boven het paneel, maar naast het paneel. Controleer ook of de stekkerschakelaar reageert op de instructie van de thermostaat. Is het lampje van de stekkerschakelaar aan of uit. Knippert het lampje. Lees eerst de probleemoplossing in de handleiding van de stekkerschakelaar of thermostaat eens goed door voor de meest voorkomende problemen.

De thermostaat werkt niet zoals ik het wil?

De meeste problemen komen voor bij een onjuist ingestelde thermostaat. Loop altijd eerst de instructies voor een correcte programmering door in de handleiding. Bij de slimme thermostaten van Alpha IP wordt na activering een basisprogramma toegewezen. Deze dient u zelf aan te passen aan de eigen voorkeur voor temperatuurbeheer van de ruimte. Bij de levering van het Alpha IP systeem hebben wij naast de fabriekshandleidingen ook een aangepaste gebruiksinstructie meegeleverd. 

Alles werkt maar de kamer wordt niet warm (genoeg)?

Dit kan meerdere oorzaken hebben. Vaak komt dit doordat de basis temperatuur van de kamer te laag ingesteld is. Hierdoor is er geen voldoende warmte opgeslagen in de wanden en de vloer. Het paneel zal dan harder moeten werken en langer moeten aanstaan om de ruimte op temperatuur te krijgen. Zorg er voor dat het verschil tussen de dag en nacht temperatuur niet te groot is.

Het kan ook zijn dat de isolatiewaarde van de kamer verkeerd ingeschat is. Stel u hebt gedacht dat de kamer redelijk goed geisoleerd is, terwijl dat in de praktijk toch beduidend lager is. Een verbetering van de isolatie zorgt voor een betere werking van het paneel.

Wellicht zijn de panelen toch op de verkeerde plek gemonteerd waardoor zij de kamer niet goed aanstralen. Bijvoorbeeld te dicht bij een raam of bij een open doorgang. 

Een andere oorzaak kan zijn dat het vermogen van het paneel (of panelen) toch te laag is om de kamer goed te verwarmen. Dit kan opgelost worden door een paneel te vervangen voor een andere met meer vermogen of een paneel bij te plaatsen. Het vermogen van een infrarood paneel is sterk bepalend voor de maximaal te bereiken temperatuur in een kamer. Als voorbeeld geven wij een paneel van 600 watt. Deze kan een kamer verwarmen van ongeveer 11 m2, maar als de hoogte groter is dan gemiddeld of de isolatiegraad is te laag dan verwarmt dit paneel de ruimte nooit optimaal. Daarnaast is de gewenste temperatuur ook sterk bepalend. Hoe warmer u de kamer wilt hebben des te meer vermogen nodig is. Ook de functie van de kamer is bepalend voor de warmteafgifte van een paneel. Voor een badkamer is meer vemogen nodig dan bij een slaapkamer van dezelfde afmeting.

 

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.

Klantenservice

T +31 (0) 6 57 88 00 72

© 2017 - 2024 natuurlijkverwarmen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel