Stap 2 - Zonnepanelen
Investeren in zonnepanelen kan een deel van de energiebehoefte opvangen. Met de aanschaf van zonnepanelen kunt u milieuvriendelijk uw eigen "schone" energie gaan opwekken.
Welke afwegingen dien je te gaan maken voordat je overgaat tot de aanschaf:
1. Is mijn dak wel geschikt voor zonnepanelen?
Kijk eerst eens naar de ligging van het dak, op het zuiden is altijd het beste. Maar controleer ook of er niet teveel schaduw op het dak valt. Als er gedurende een deel van de dag schaduw op het dak valt, dan zullen de panelen minder energie opleveren. Hoe beter een dak geschikt is, des te meer energie wordt opgewekt. Op de site van Milieucentraal kun je meer lezen over zonnepanelen maar ook de zonnepanelencheck doen.
2. Wat kosten zonnepanelen?
Een complete set van 10 zonnepanelen inclusief alle materialen en montage zal zo rond de € 4.500,- kosten, afhankelijk van het merk en de capaciteit per paneel. Met deze set zal je gemiddeld zo'n 2.600 Kwh opwekken. Een gemiddeld huishouden zal ongeveer per jaar bijna 3.000 Kwh verbruiken. Vraag vooraf bij meerdere leveranciers een offerte aan en vergelijk deze goed.
3. Hoeveel panelen heb ik nodig?
Kijk eerst eens op de laatste jaarafrekening van het energiebedrijf wat het totale verbruik aan electra geweest is. Tel hier eventueel bij op welke extra apparaten je in de toekomst nog gaat gebruiken. Denk hierbij dan aan zaken zoals een inductiekookplaat, warmtepomp, electrische boiler, infrarood panelen of doorstromers voor warm water.
Neem nooit meer zonnepanelen dan nodig is. De komende jaren zal het terugleveren van meer opgewekte energie langzaam gaan verdwijnen. Nu krijg je nog, via de salderingsregeling, dezelfde prijs voor teruggeleverde energie als de prijs die je betaalt bij afname. Als je op jaarbasis meer teruglevert dan je afneemt zul je al een lagere prijs krijgen per Kwh.
Met zonnepanelen zul je nooit volledig in je eigen energiebehoefte kunnen voorzien. Dit heeft vooral te maken met de energie die opgewekt kan worden in een bepaalde periode van het jaar. In de wintermaanden wordt nu eenmaal minder ernergie opgewekt dan in de zomermaanden. Milieucentraal heeft hier een mooie grafische weergave van gemaakt.
Volgende pagina - Verwarmen
Vorige pagina - Isolatie
Winkelwagen
Klantenservice
T +31 (0) 6 57 88 00 72
Mijn account
Inloggen
Wachtwoord vergeten?
Geen account?
Met een account kun je sneller bestellen en heb je een overzicht van je eerdere bestellingen.
Account aanmaken